Fűszerekkel az egészségért
A fűszer a legjobb barátunk amikor főzésről van szó, azonban kevesen tudják, hogy némelyikük jótékony hatással van a bőrünkre és egészségünkre is. Alábbi cikkünkből kiderül melyek ezek!

Fahéj
Amellett, hogy mennyei íze van, a Dél-Kelet Ázsiában és a Közel-Keleten őshonos fahéjfa kérge számos szempontból jótékony hatással van szervezetünkre. A fahéj antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal bír, emellett segít megelőzni a pattanások kialakulását, minimalizálja a pórusokat és kisimítja a bőrt.
DIY fahéjas maszk: keverj össze 3 teáskanál mézet, 1 teáskanál fahéjjal és fél teáskanál szerecsendióval. Egy melegvízbe áztatott törölközővel tisztítsd meg arcodat, majd egyenletesen vidd fel az elkészített maszkot, és hagyd hatni körülbelül 15 percig. Ezután alaposan öblítsd le langyos vízzel, és használj hidratáló krémet. Figyelem: a maszk allergiás reakciót válthat ki egyeseknél, így érdemes először egy kisebb bőrfelületen tesztelni. Ha 24 órával később semmilyen bőrirritáció nem jelentkezik, nyugodtan felvihetjük arcunkra is a maszkot. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a fahéj fogyasztása napi rendszerességgel ajánlott.
Paprika
A paprika mind a magyar, mind a spanyol konyhában egy széles körben használt fűszer. Rendkívül gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, ezért remekül simítja és táplálja a bőrt. B-6 vitamin tartalma hozzájárul a haj erősítéséhez és egészséges állapotának a megőrzéséhez, rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a hajhullás mértékét.


Kurkuma
A kurkuma egy rendkívül népszerű ételízesítő, emellett gyulladáscsökkentő, valamint emésztés elősegítő tulajdonsággal bír. Rendszeres fogyasztása segít a pattanások leközdésében, azáltal, hogy szabályozza a bőr faggyútermelését, továbbá képes a ráncok és sötét foltok halványítására.
Kurkumás arcmaszk: keverj össze 1 teáskanál kurkumát, 1 teáskanál mézet és egy kevés növényi tejet, majd vidd fel a maszkot a megtisztított arcbőrre és hagy hatni körülbelül 20 percig.
Egy Golden Latte recept, amely élinkíti a testet!
A Golden Latte egy ajurvédikus forró ital, mely növényi tejből és fűszerekből készül.
Hozzávalók:
- • 200 ml növényi tej
- • 1 teáskanál kurkuma
- • egy csipet fahéj
- • egy csipet gyömbér
- • 1 evőkanál méz
Elkészítés:
Melegítsd fel a tejet egy lábasban, és még forrás előtt adj hozzá minden hozzávalót. További 2 percig melegítsük, melegen fogyasszuk!


Kömény
A kömény a pterzselyem családjába tartozó növény, melynek elsősorban a magvait fogyasztjuk. E-vitamin tartalmának köszönhetően rendszeres fogyasztás mellett öregedésgátló hatású. Továbbá elősegíti az emésztést, megnyugtatja a fájó gyomrot, gyógyítja a gyakori téli betegségeket. Végezetül pedig kiváló vasforrás is, így a vegetáriánusok számára elengedhetetlen fűszer.
Halakat, húsokat egyaránt tökéletesen ízesíthetünk vele, de tea formájában is fogyaszthajuk.